Odpověď na tuto otázku sahá hluboko do historie. A to až do 3. tisíciletí př. n. l., kdy čínský císař objevil dvojkovou soustavu, na které byl později položen základ pro dnešní počítače.

Začněme ale postupně…

…nejdříve se počítače vyvíjely jako velmi obrovské a těžké stroje, které bylo v podstatě nemožné přemístit z bodu A do bodu B. Používaly se převážně v období 2. světové války jako šifrovací nebo dešifrovací stroj.

Teprve v roce 1940 mohli pracovníci využívat monitory a klávesnice u sebe v kanceláři a nemuseli za počítačem chodit do místnosti, která byla na míru speciálně vytvořená pouze pro něj.

V roce 1943 byl dokončen počítač Mark 1, který měl čtvrt milionů dílů a vážil zhruba 30 tun. V roce 1948 už měli počítače své instrukce uložené v operační paměti, která však stále nedosahovala valné velikosti. Jednalo se o pouhých pár dat.

Tento okamžik se považuje za pravý vývoj osobních počítačů, které pomalu a jistě dostávaly tvář, kterou u nich známe dnes. Alespoň obrysově.

První disketovou mechaniku vynalezla firma IBM v roce 1967. O dva roky později, v roce 1969 firma Intel zahájila výrobu operační paměti, kterou dnes známe pod zkratkou RAM. Při svém vzniku disponovala kapacitou o velikosti pouhého 1 kb.

O rok později se začal vyrábět první mikroprocesor s rychlostí 60 000 operací za sekundu. O zhruba dvacet let později založili Bill Gates a Paul Allen firmu Microsoft. Netrvalo dlouho a počítače se z ničeho nic začaly stávat dostupnějšími.

Tip na článek:  Kouzlo rustikální kuchyně

Mohl za to postup ve vývoji zapříčiněný výrobou procesoru Pentium od firmy Intel. V roce 1995 Microsoft vydala operační systém Windows 95, což napomohlo rychlém vývoji internetu a vzniku prvních sociálních sítí, které už dnes nikdo nepoužívá.

Dále následovaly operační systémy Windows 98, 2000, XP, Vista, Windows 7 a konečně nejnovější a stále průběžně aktualizovaný, Windows 10. Svůj vývoj ukončil na dosavadní úrovni i operační systém MAC OS X od firmy Apple, jenž se dočkal již několikáté verze, z nichž nejnovější je macOS Catalina 10.15.1 s výrobním číslem 19B88.

V posledních letech probíhá vývoj HW i SW velmi rychle. Vyvíjejí se stále rychlejší procesory, objemnější a rychlejší paměti. Dnešní zapisovací média, např. USB nebo paměťové karty rychle nahrazují CD a DVD mechaniky, které už bychom ve většině počítačů hledaly jen stěží.

Velmi rychle se rozvíjí i bezdrátové technologie, jak pro bezdrátové připojení klávesnice, myši a ostatních zařízení, tak i bezdrátové šíření internetu.

Vývoj se dotkl i grafických karet, které jsou dnes na takové úrovni, že se z kancelářských PC vyčlenila skupina tzv. herních počítačů. Samotné počítačové hry se začínají podobat hraným filmům, a to je teprve začátek.
Velmi rychlého vývoje dosáhly i počítačové programy na zpracování hudby, fotografií a videa. Zkrátka pokrok nezastavíme.

Autor. inComputer.cz – prodejce repasované výpočetní techniky

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *