Akumulace dešťové vody je snadný, a přitom více než rozumný způsob, jak snížit domácí rozpočet, šetřit přírodní zdroje a zároveň si zajistit spolehlivou zásobárnu drahocenné tekutiny pro zahradu, případně pro různé činnosti v domácnosti. Vzhledem k rostoucí spotřebě se sběr dešťovky stává stále rozšířenější, a pokud jste momentálně ve fázi, kdy zatím spíše sbíráte informace, přečtěte si, proč byste nad pořízením retenční nádrže neměli váhat.

1) Konečně nižší účty

Cena vody rok od roku roste – a stejně tak její spotřeba. V konečném důsledku to pro domácnosti, které nevyužívají dešťovku jakožto bezplatný zdroj, znamená takřka skokové navyšování účtů. V roce 2022 platil průměrný Čech, a to jen v rámci domácnosti, za kohoutkovou vodu cca 3 200 Kč. V tomto roce by měla zdražit o cca 20 %, což jsou pro běžnou rodinu další tisíce navíc (a v případě zalévání zahrady a dalšího využití mnohem vyšší částka). Pomocí dešťové vody lze pokrýt až polovinu nákladů na vodné a stočné – stačí si pořídit retenční nádrž.

Tip na článek:  Non-stop elektrikářská pohotovost se vám může opravdu hodit

2) Úleva pro životní prostředí

Je to k nevíře, ale pitná voda tvoří pouze 2,53 % z jejího celkového objemu. Značné množství pitné vody přitom spotřebováváme na účely, pro které by stačila voda užitková. Dešťová voda svým složením plně vyhovuje potřebám pro závlahu zahrady (k tomu je dokonce vhodnější než voda z kohoutku), úklidové práce, ale také splachování záchodů a mnohé další činnosti. Sběr dešťovky je proto jedním z dalších dílků skládačky ohleduplnějšího přístupu k životnímu prostředí.

3) Silná zbraň v boji proti suchu

Nedostatek vody není nové téma, zahrádkáři s ním bojují dlouhodobě – a právě využívání dešťové vody představuje efektivní způsob, jak záhonkům zajistit dostatek vláhy i v dobách největšího sucha. V kombinaci s moderním automatickým závlahovým systémem je navíc možné vodu dávkovat bez zbytečného plýtvání.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *