Čas oznámit své těhotenství celému světu. Ano, třináctým týdnem končí první trimestr, který bývá nejrizikovější. Až patnáct procent těhotenství končí právě v první fázi těhotenství během samovolného potratu, který může být z rozličných příčin. To je také důvod, proč se nedoporučuje o těhotenství říkat přátelům nebo rodině, protože následné zklamání může být veliké. Jenže třináctý týden je zlomem, po kterém významně klesá riziko, a již nic nebrání oznámit novinku rodině, přátelům i zaměstnavateli. Co dalšího těhotnou v tomto období čeká? Poradí Modrý koník.

Fakta o těhotenství

Žena již několik týdnů nosí pod srdcem děťátko, kterému se ve třináctém týdnu neříká embryo, ale plod. Je tomu tak od 9. týdne těhotenství, což si může každá budoucí maminka zjistit na webu Modrý koník, který se věnuje těhotenství od A do Z. Veškeré informace na těchto webových stránkách jsou ověřené odborníky, což neplatí pro různé weby výrobců a prodejců dětské výživy, kosmetiky nebo doplňků stravy. Právě na mylné poznatky nebo neprověřené rady je třeba si dát pozor, protože mohou mít fatální následky.

Tip na článek:  Jak může panická ataka změnit váš život, jak se projevuje a jak s ní bojovat?

Vývoj plodu a zdravotní potíže

Výhodou platformy Modrý koník je možnost zjistit si všechny dostupné znalosti k jednotlivému týdnu těhotenství. Například třináctý týden je klíčový, protože na závěr prvního trimestru provádí ošetřující lékař prvotrimestrální screening, který se skládá z odběru krve a důkladného ultrazvukového vyšetření. Screening se provádí pro odhalení až 90 procent vrozených vad, proto má velkou důležitost, může se provádět též na specializovaných pracovištích. Po tomto vyšetření může lékař těhotnou poslat na odběr choriových klků nebo na tzv. časnou aminocentézu.

Klást otázky je normální

Žena v začátcích svého těhotenství může podléhat pocitům nepochopení, například i ze strany svého lékaře, který nedostatečně vysvětluje potřebná vyšetření nebo nevhodným způsobem interpretuje výsledky. Právě proto existuje Modrý koník, aby si mohla každá žena v očekávání přečíst vše potřebné na jednom místě. Navíc se může i zeptat v rámci tematických poraden odborníků nebo se v diskuzích svěřit s problémem ostatním uživatelkám. Sdílení potíží často vede ke zklidnění a znovuzískání psychické rovnováhy, která je v těhotenství velmi důležitá.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *