Jasné slunce se odráží od vody a případné plachty, do očí vám stříká voda z vln a světelné podmínky se mohou díky počasí velmi rychle měnit. Pokud jezdíte na kitu, wakeboardu, paddleboardu nebo jiném prkně, musí se s tím vším vaše oči vyrovnat.

Proč brýle na vodu nosit?

Za prvé lidé, kteří dělají nějaké vodní sporty jsou vystaveni vyššími riziku očních onemocnění, jako je např. katarakta nebo tzv. surfařské oko. Takže zde je prevence opravdu nejlepší lék.

Sportovní brýle na vodní sporty nabízí vysokou ochranu před škodlivým UV zářením. To se vám může zdát jako samozřejmé, ale je důležité zkontrolovat, zda vaše brýle tento UV filtr mají. Rádoby sluneční brýle bez UV filtrů dokáží způsobit mnohem vyšší škody než kvalitní sportovní brýle.

Zvětšují diletaci očních papilár, což následně zvyšuje množství záření, které zasáhne vaše oči. Výsledkem jsou větší škody, než když je nebudete nosit vůbec. Kvalitní brýle na vodní sporty poznáte podle toho, že je filtr 100 % UV samozřejmostí, jsou protinárazové a polarizační.

Na co při výběru sportovních brýlí na vodu nezapomenout?

Vlastnosti čoček

Polarizované čočky – určené pro vodní sporty jsou opravdu nutností. Když jste na vodě, nemůžete si dovolit namáhat oči tím, že budete nosit brýle na vodu špatné kvality. Zvlášť když přímé sluneční světlo nebo světlo odrážející se od vody deformuje obraz toho, co vidíte na vodě. Právě v tomto okamžiku pochopíte, jaký je rozdíl mezi polarizovanými brýlemi a klasickými slunečními.

Sportovní brýle s polarizační čočkou odstraňují až 98 % odraženého světla, takže snižují oslnění z vodní hladiny za slunečného počasí. Tím, že eliminujete oslnění, můžete vše vidět jasněji, včetně nebezpečných podmořských skal nebo dalších jezdců na vodě. Barevné vnímání je vylepšené a tím i vaše povědomí o hloubce.

Tip na článek:  Jak pečovat a skladovat tarotové karty?

Měnící zabarvení – tzv. fotografické polarizační čočky fungují na principu změny množství ultrafialového UV záření absorbovaného filtrem brýlí. Podle úrovně UV záření dokážou měnit své zabarvení na jasné nebo tmavší. V jasném nebo oblačném počasí pak máte stále velmi dobrý výhled.

Hydrofobní povrchová úprava – jedná se o jemný povlak podobný voskovému povlaku na automobilu. Díky němu čočka dobře odpuzuje vodu, což se vám bude hodit v případě stříkající vody či proti kapkám deště.

Barvy čoček – mohou být různé, protože vhodná barva pomůže zlepšit vaše vnímání při pohledu do hluboké vody a vykreslí lépe i barvy důležitých značek na vodě, např. vodní bóje. U jasnějších barev čoček např. jantarových nebo měděných si užijete jasný obrat při každodenním použití, zároveň nabízí výhodu při filtrování modrého světla a lépe vykreslují červené a zelené barvy.

Rámečky sportovních brýlí

Zlepšení vašeho zraku je důležité, proto je důležité, aby brýle na vodní sporty byly dostatečně odolné proti nárazu a zároveň mají být lehké a pohodlné. Vyberte si např. z modelů, které mají vzdušné pryžové chrániče nosu a pohodlné úchyty nosných držáků. Ty zabrání sklouzávání a pádu sportovních brýlí do vody. Mezi další funkce ke zvážení patří:

Orámování konstrukce brýlí – díky němu jsou brýle na vodu pohodlnější na tváři a chrání vás před větrem a stříkající vodou. Čím větší je zakřivení čočky, tím větší je i ochrana a zlepšení obvodového vidění, což se hodí např. při sledování jezdců kolem vás.

Odnímatelný bezpečnostní pásek – tento pásek pomáhá proti spadnutí brýlí do vody při jízdě na kiteboardu, wakeboardu či jiném prkně. Zároveň tento jistící pásek kolem hlavy lze měnit za jiný nebo jej zcela sundat při nošení brýlí mimo vodu.

Pokud zvažujete pořízení kvalitních brýlí pro vodní sporty, mrkněte na nabídku brýlí Ocean na www.mysticstore.cz .

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *