Jak asi dobře víte Česká republika nemá moře a nepatří do tropického podnebního pásu, proto při provozování vodních sportů – surf, wake, kite či SUP potřebujete ochranu před chladnější vodou a počasím.

Existuje celá řada různých typů neoprenových obleků s různou šířkou neoprenu, což vám umožňuje být vybaveni přesně pro dané počasí na vodě.

Typy neoprenových obleků

Kompletní neopren – fullsuit

Tento neopren zakrývá kompletně celé tělo. Obvykle má dlouhé rukávy a sahá až ke kotníkům.

Neopren Shorty

Tento typ neoprenu poznáte podle toho, že končí již pár centimetrů nad koleny a je vybaven krátkými nebo dlouhými rukávy. Používá se obvykle v teplejších podmínkách, takže je vyroben i z tenčího neoprenu.

Farmer John

Typ neoprenu, který zná celý surfovací svět. Jde o neoprenový oblek bez rukávů s dlouhými nohavicemi. Je navržen tak, aby se na něj dala obléct ochranná vesta. Vhodný je pro teplejší podmínky ideálně k moři na pláž.

Short John

Tento typ obleku je kratší verzí předchozího. Tedy je navržen pro použití s ochrannou vestou bez rukávů, ale nohy kryje pouze částečně.

Neoprenové oblečení

Do této skupiny lze zařadit další neoprenové oblečení jako je např. neoprenová bunda, neoprenové boty, rukavice a další doplňky z neoprenu. Díky těmto doplňkům je možné se přizpůsobit přesně dle aktuálního počasí a teploty.

Použité materiály

Neopren

Základní princip fungování neoprenového obleku je ten, že neopren umožní malému množství vody dostat se dovnitř obleku. Ta po zahřátí tělem vytváří izolační vrstvu tepla. Pěnový neopren je ošetřený chemikáliemi, které odpuzují vodu a zabraňují tomu, aby chladná voda narušovala teplotu v obleku.

Tloušťka neoprenu pak určuje, jak dlouho zůstane nositel v teple, když je ponořený do chladné vody. Čím je neopren tlustší, tím déle vydrží izolační vlastnosti. Neoprenové obleky se většinou dodávají v několika tloušťkách obvykle mezi 1 – 6 milimetry. V závislosti na teplotě vody jsou pak na neopren použity neoprenové díly s různou tloušťkou. Silnější na hrudník a zadní části neoprenu a tenčí na paže, nohy a ramena.

Vzhledem k tomu, že neopren je poměrně tuhý a když je silnější může být celkem těžké se do něj obléct, výrobky přišli s řešením. Začali používat speciální nylonové části, které jsou z vnitřní strany neoprenového obleku, čímž se řeší snadnější oblékání a vysvlékání neoprenu. K dalším materiálům, které se nyní používají pro vnitřní části neoprenu patří lycra, spandex nebo dokonce i vlněné směsi jako náhrady za nylon.

Švy

První neopreny nebyly příliš efektivní díky malým dírkám, které vznikly po sešití neoprenových dílů dohromady. Těmito malými dírkami pak dovnitř vnikala studená voda a ochlazovala izolační vodní vrstvu uvnitř. Kromě toho bylo relativně snadné při svlékání a oblékání neoprenu roztrhnout švy. Švy prostě nebyly dostatečně silné, aby odolaly velkému roztahování a tahání.

Tip na článek:  Každý začínající hokejista si zaslouží pořádnou výbavu. Co by v ní nemělo zaručeně chybět?

Nakonec se přišlo s řešením používat lepené švy, které zakryly drobné dírky a zvýšili odolnost. Lepené švy jsou ze silné nylonové textilní pásky s nepromokavou podložkou. Tím že se páska roztaví na neopren dojde ke správnému utěsnění, které drží. Pro zvýšení odolnosti se také začalo používat lepidlo, kterým se zvyšuje pevnost podél švů.

Cena neoprenového obleku

Cena neoprenu je závislá zejména na tloušťce, způsobu šití a vlastnostech. Neopreny můžete koupit v ceně od 3 tis. korun za lehčí letní neopren až po 15 tis. korun za silnější a extra vybavený neoprenový oblek do náročných podmínek. Tlusté neopreny jsou obvykle lepené s extra ochranou pro vstupy a uzávěry na kotnících, zápěstích a krku. Tyto prvky vyžadují více času a nákladů proto jde o dražší záležitost.

Příslušenství k neoprenu

Kapuce

Protože teplo uniká nejvíce zejména přes vaši hlavu je dobré investovat do kapuce. Zvlášť pokud budete surfovat v chladnějších vodách. Kapuce ochrání uši před studenou vodou. Kapuce jsou vyráběny také z neoprenu a mohou se k němu i připojit.

Mnoho kapucí je navrženo tak aby chránilo i vaše oči před sluncem a vodou a v závislosti na typu se obepínají po bradě nebo pod ní. Pokud jste ve vodě delší dobu patří kapuce k příslušenství, které byste měli zvážit.

Neoprenové rukavice

Studené ruce vedou většinou k tomu, že budete jezdit kratší dobu. Ochraňte své ruce speciálními rukavicemi z neoprenu, které zabrání vnikání vody do vašeho obleku a tím ochlazení vnitřní vody.

Neoprenové rukavice jsou opět k dispozici v různých tloušťkách dle teploty okolního prostředí. Různé tvary rukavic se projevují také na modelech s pěti prsty, třemi prsty a vybavením speciálními ochrannými prvky. Oceníte zejména při jízdě s drakem a práci s lany.

Neoprenové boty

Boty z neoprenu vás udrží v teple a opět jsou dostupné v různých tloušťkách a tvarech. Chrání vaše nohy před ostrými skalami na mořském dně i při jízdě na prkně. Neoprenové boty jsou buď bez prstů – základní model nebo můžete vyzkoušet botičky s odděleným palcem, což vám umožní lepší kontrolu při jízdě na prkně.

Závěr

Jak vidíte neoprenové obleky prošly od svých začátků již poměrně dlouhým vývojem a zlepšováním. S nástupem nových materiálů se dají očekávat i další vylepšení. Pro nákup neoprenu a neoprenových doplňků vybírejte prověřené prodejce, kteří upřednostňují kvalitu nad levnými a méně kvalitními neopreny.

Mezi jednoho z nich patří k brněnská firma MysticStore.cz, která nabízí značkové neopreny a další doplňky značek Mystic či Brunotti. Na jejich Showroomu v Brně nebo Praze je možné si vše vyzkoušet a nechat si dále poradit. Více informací najdete na www.mysticstore.cz

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *