Po vlastním bydlení touží stále více a více lidí. Preferovaným způsobem financování je přitom hypoteční úvěr. V současné době na něj ovšem velké procento žadatelů nedosáhne, a to zejména kvůli přísným regulacím České národní banky. Jaký dopad s sebou přináší? A jaké trendy lze v roce 2020 na realitním trhu předpokládat?

Regulace ČNB: jaký má dopad?

Mezi lety 2016 a 2018 docházelo k prohlubování zadlužení českých domácností. Česká národní banka se proto rozhodla přistoupit k regulaci poskytování půjček a vydala doporučení, které určuje podmínky pro poskytnutí hypotečního úvěru.

Konkrétně stanovila, že banky by měly poskytovat hypotéky maximálně do 80% hodnoty nemovitosti (případně 90% hodnoty, ovšem jen omezenému počtu žadatelů). Poměr mezi výší úvěru a hodnotou zastavované nemovitosti (LTV) je přitom jedním z hlavních kritérií při žádosti o úvěr.

Druhým důležitým faktorem je poměr mezi celkovými měsíčními splátkami včetně aktuálně žádaného úvěru a čistým měsíčním příjmem žadatele (označován také jako DSTI). Podle České národní banky může tento ukazatel dosahovat maximálně 45 %.

To všechno se podílí na tom, že základna potenciálních žadatelů o hypotéku je stále nižší. Banky na to přitom v rámci konkurenčního boje reagují snižováním úrokových sazeb. Pravdou však zůstává, že na hypotéku spousta lidí kvůli přísnějším regulacím zkrátka a jednoduše nedosáhne.

klíče, hypotéka
Mladé rodiny mají problém na vlastní bydlení dosáhnout.

Cena vlastního bydlení vs. podnájem

Vyplatí se spíše platit měsíční nájemné? Nebo investovat do vlastního? Takové otázky si pokládá nejedna mladá rodina.

Pokud se rozhodnete pro pronájem, musíte počítat s tím, že všechny zásadní změny v bytě či domě budete muset konzultovat s majitelem. A ten se může ze dne na den rozhodnout dát vám výpověď, kvůli které se budete muset přestěhovat.

Tip na článek:  Jak na výpočet důchodu v roce 2015?

Oproti tomu vlastní bydlení pochopitelně přináší výhodu v tom, že jste svým pánem. A každý měsíc investujete do něčeho vlastního. Osobní vlastnictví uchovává hodnotu peněz a není problém jej v budoucnu zpeněžit.

Při rozhodování mezi koupí a podnájmem je potřeba zmínit, že ceny pražských nemovitostí a výše nájemného se liší lokalitu od lokality. Dříve než hypoteční smlouvu podepíšete, zkuste si spočítat, za jak dlouho se vám tato investice vrátí.

Jaké jsou nemovitostní trendy pro rok 2020?

Zajímá vás, jaké trendy v tomto roce nejvíce ovlivní nemovitostní trh? Jaký je předpokládaný vývoj hypoték v roce 2020? A s čím je potřeba počítat do budoucna?

Ve velkých městech budou ceny stále stoupat

Řada odborníků se shoduje na tom, že by realitní bublina 2020 mohla v příštím roce splasknout. Předpokládá se totiž i ekonomické zpomalení a začínající recese, během níž jsou nemovitosti obvykle tím, co se zlevňuje nejvíce.

Na druhou stranu je však nutno dodat, že ceny nemovitostí ve větších městech příliš klesat nebudou. V úvahu totiž musíme brát pomalou výstavbu, která nestačí pokrýt rostoucí poptávku po nemovitostech. A jelikož se lidé v posledních letech stěhují za prací do větších měst, poptávka neustále roste.

Lidé mohou změnit svůj životní styl

S cenou nemovitostí by mohla pohnout případná změna životního stylu. Předpokládá se, že postupem času budou lidé čím dál častěji pracovat na dálku, nebo nebudou muset docházet každý den do kanceláří na obvyklých 8 hodin.

V úvahu vezměte také stále pokračující proces robotizace – jednoduchou lidskou práci pomalu nahrazují stroje. A v takovém případě možná dáte přednost bydlení v blízkosti přírody, na čistém vzduchu nebo na samotě u lesa.

Samota, les, domek
Bydlení v přírodě bude pravděpodobně postupem času čím dál populárnější.

Mění se i klimatické podmínky

Z dlouhodobého hlediska nezapomeňte ani na globální oteplování a s ním související změnu klimatu. Lidé se pravděpodobně v delším časovém horizontu začnou stěhovat z jihu spíše na sever. Ve městech bude velké teplo a poroste chuť bydlet v horských oblastech.

Žijeme v době technologického pokroku

Žijeme v době technologického pokroku. Postupem času pravděpodobně začneme upřednostňovat domy, které budou mít svůj vlastní zdroj elektrické energie a vody. Takové nemovitosti poté mohou být zcela izolované od okolního světa a postavené prakticky kdekoliv.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *