Každý školní rok k nám přichází zájemci o pomaturitní studium a jejich nejčastější dotazy se týkají statusu studenta. Toto roční studium je s ním totiž úzce provázáno. Značná část našich studentů totiž spojuje příjemné s užitečným: intenzivně studují jazyk a zůstane jim status studenta.

V dnešním článku vám řekneme, proč je výhodné udržet si status studenta a jaké výhody to přináší. Takže pokud se chystáte někdy v blízké době maturovat, pozorně si tento článek přečtěte, ať víte, co vás čeká!

 

Kdo má na status studenta nárok

Status studenta je termín, který zahrnuje všechny studentské výhody. Můžete ho získat, pokud jste studenti denního studia na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole. Ze zákona mají na status studenta nárok i čerství absolventi středních škol, kteří se rozhodnou studovat pomaturitní studium jazyka v denním studiu.

Hodí se však vědět, že nárok na status studenta máte pouze tehdy, když nastoupíte do pomaturitního studia ve školní rok bezprostředně následujícím po maturitní zkoušce. Zní to trochu složitě, proto se neboj zeptat a do jazykovky zavolej nebo napiš.

Co jsou ty studentské výhody

Pokud splňujete všechny podmínky, které jsme zmínili, máte přístup ke všem studentským výhodám. A že jich je!

Tip na článek:  Stěhujete se? Půjčte si dodávku za super cenu!

Status studenta vám totiž zaručuje, že nemusíte platit zdravotní pojištění (pokud vám tedy ještě nebylo 26 let), ale platí ho za vás stát. Máte také sociální přídavky a u brigád můžete podepisovat tzv. růžové prohlášení o daňových výhodách.

Velkým tématem posledních let je také zlevněné jízdné. Jako studenti máte totiž také nárok na tuto slevu, která momentálně dosahuje 75 % z plné ceny. A to už opravdu poznáte. K tomu doporučujeme zařídit si kartu ISIC, kterou svůj status studenta prokazujete a máte díky němu různé slevy na kulturní akce nebo u cestování.

 

Pomaturitní studium jazyků

Jak jsme už zmiňovali, jednou z možností, jak si udržet status studenta, je pomaturitní studium angličtiny, němčiny nebo dalších jazyků. Je to denní studium, které probíhá minimálně 20 vyučovacích hodin týdně. Musí probíhat ve školách, které jsou akreditované Ministerstvem školství.

Rok studia jazyka je skvělá příležitost, jak rychle a efektivně posunout svou jazykovou úroveň o několik levelů výš. V Jazykové škole PELICAN k pomaturitnímu kurzu dostanete navíc zdarma ještě jeden jazykový kurz na celý rok, a to jak pro sebe, tak pro jednoho vašeho kamaráda nebo příbuzného. A to už se vyplatí ne?

Zaujalo vás pomaturitní studium? Chtěli byste si díky němu udržet status studenta a čerpat všechny studentské výhody? Tak napište do Jazykové školy PELICAN a zajistěte si své místo v kurzu!

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *